Πως πετυχαίνουμε σωστή στοματική υγιεινή



Πως πετυχαίνουμε σωστή στοματική υγιεινή

31/5/2022 11:42:53 πμ

Η στοματική υγιεινή  ο έλεγχος της μικροβιακής πλάκας είναι σημαντικός προκειμένου να πετύχουμε και να διατηρήσουμε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα, και να προληφθούν προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Καμία θεραπεία δεν είναι πιο σημαντική από την πρόληψη, γι’αυτό και στο ιατρείο μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στις οδηγίες  στοματικής υγιεινής.

Το βούρτσισμα είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος αφαίρεσης της πλάκας. Ωστόσο, αν και το βούρτσισμα αφαιρεί αποτελεσματικά  τη μικροβιακή πλάκα στις μασητικές, παρειακές και γλωσσικές επιφάνειες δεν προσφέρει επαρκή καθαρισμό στις μεσοδόντιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος η αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας γίνεται μέσω της επαφής των ινών της οδοντόβουρτσας με τις επιφάνειες των δοντιών και των μαλακών ιστών. Οι σύγχρονες οδοντόβουρτσες κατασκευάζονται με διάφορα χαρακτηριστικά όσον αφορά τον αριθμό και την ελαστικότητα των ινών, το μέγεθος της λαβής της κεφαλής κ.λπ..Παρόλο που προτείνονται κάποια συγκεκριμένα ιδανικά χαρακτηριστικά για οδοντόβουρτσα ,δεν υπάρχει ιδανική οδοντόβουρτσα για όλους. Έτσι η καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που ο ασθενής χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα.

 

Πόσο συχνά αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

΄Όσον αφορά το διάστημα που απαιτείται για αντικατάσταση  της οδοντόβουρτσας, οι περισσότερες οδοντιατρικές επιστημονικές εταιρείες συνιστούν την αντικατάσταση κάθε 3-4 μήνες. Η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται ανάλογα με τη φθορά της οδοντόβουρτσας ,ο ρυθμός της οποίας καθορίζεται από τις ατομικές συνήθειες κάθε ασθενή.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος βουρτσίσματος;

Γενικά, η ιδανική μέθοδος βουρτσίσματος είναι αυτή που επιτρέπει την πλήρη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να τραυματίζει τους ιστούς.

Η προτεινόμενη μέθοδος βουρτσίσματος είναι αυτή κατά την οποία η κεφαλή της οδοντόβουρτσας τοποθετείται με γωνία 45° σε σχέση με τον άξονα του δοντιού με τις ίνες της οδοντόβουρτσας να κατευθύνονται στην ουλοδοντική σχισμή. Έπειτα η οδοντόβουρτσα κινείται κυκλικά με μικρές κινήσεις, χωρίς να μετακινείται. Στις γλωσσικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών η κεφαλή της οδοντόβουρτσας τοποθετείται κάθετα.

        

 

Τεχνική Bass:

α.  εφαρμογή της οδοντόβουρτσας με κλίση 45 μοιρών  προς την παρυφή των ούλων.

β.  εφαρμογή στη γλωσσική επιφάνεια, όπου μετά την τοποθέτηση η κίνηση γίνεται μπρος πίσω κρατώντας σταθερή κλίση.

γ, δ.  τοποθέτηση στα πρόσθια δόντια προστομιακά και γλωσσικά

ε. εφαρμογή της οδοντόβουρτσας στις μασητικές επιφάνειες

Μέχρι σήμερα καμία μέθοδος βουρτσίσματος δεν φαίνεται να υπερέχει των άλλων. Συνήθως, αρκούν  αλλαγές στον τρόπο βουρτσίσματος με τον οποίο είναι εξοικειωμένος ο καθένας, λαμβάνοντας υπόψη, τη θέληση, την ικανότητα του ασθενούς και τις εκάστοτε ανάγκες και ανατομικές ιδιομορφίες.

 

Συχνότητα Βουρτσίσματος

Συνίσταται το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται δύο φορές ημερησίως, ώστε να συνυπάρχουν τα οφέλη από το φθόριο της οδοντόκρεμας.

 

Διάρκεια Βουρτσίσματος

Οι ασθενείς φαίνεται να  πιστεύουν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα από όσο αφιερώνουν στην πραγματικότητα. Διαφαίνεται ότι  2 λεπτά βουρτσίσματος είναι αρκετά για την αφαίρεση ικανοποιητικής ποσότητας μικροβιακής πλάκας τόσο για ηλεκτρικές όσο και για συμβατικές οδοντόβουρτσες , βέβαια αυτό πάντα εξαρτάται και από τον τρόπο βουρτσίσματος καθώς και την ποσότητα της μικροβιακής πλάκας. Συνεπώς ,η πρόταση προς τον ασθενή συνιστάται να είναι   τουλάχιστον 2 λεπτά βουρτσίσματος.

 

Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αποτελεί ένα μέσο για την βελτίωση της στοματικής υγιεινής ενισχύοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα του ασθενούς.

Οι σύγχρονες οδοντόβουρτσες αφαιρούν την πλάκα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από μια τυπική χειροκίνητη βούρτσα. Ωστόσο, και στην περίπτωση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι απαραίτητη η χρήση της σωστής μεθόδου βουρτσίσματος όπως και στην χειροκίνητη.Παρόλα αυτά η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο του μεσοδόντιου καθαρισμού.

 

Μεσοδόντια Μέσα Καθαρισμού

Οι οδοντόβουρτσες δεν είναι αποτελεσματικές στις μεσοδόντιες επιφάνειες των δοντιών . Επομένως, τα μεσοδόντια μέσα θα πρέπει να συνιστώνται μέσα για τον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας στις  περιοχές αυτές, ώστε να συμπληρώνεται ο έλεγχος της πλάκας με οδοντόβουρτσα.Διάφορα μέσα καθαρισμού των περιοχών αυτών είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς , αλλά η επιλογή του κατάλληλου μέσου γίνεται από τον οδοντίατρο, με σημαντικότερο κριτήριο το μέγεθος των μεσοδόντιων διαστημάτων. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέσα μεσοδοντίου καθαρισμού περιλαμβάνουν  το οδοντικό νήμα, και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

 

        

 

 Μεσοδόντια μέσα καθαρισμού – τύποι οδοντικού νήματος

α.,β.Κινήσεις χρήσης οδοντικού νήματος

γ. SuperFloss: Η σκληρή αιχμή του επιτρέπει την πρόσβαση σε περιοχές που δεν είναι δυνατή η χρήση νήματος (π.χ. ορθοδοντική συγκράτηση ή γεφυρώματα)

δ.,ε. MiniFlosser: Η λαβή του επιτρέπει την ευκολότερη εφαρμογή

 

 Μεσοδόντια μέσα καθαρισμού – τύποι οδοντικού νήματος

α.,β.Κινήσεις χρήσης οδοντικού νήματος

γ. SuperFloss: Η σκλήρη αιχμή του επιτρέπει την πρόσβαση σε περιοχές που δεν είναι δυνατή η χρήση νήματος (π.χ. ορθοδοντική συγκράτηση ή γεφυρώματα)

δ.,ε. MiniFlosser: Η λαβή του επιτρέπει την ευκολότερη εφαρμογή

 

  

 

Επιμέλεια:

Φραγκιουδάκης Ιωάννης, Ειδικευθείς στην Περιοδοντολογία και Εμφυτευματολογία ΑΠΘ