Αισθητική Οδοντιατρική

Λεύκανση

Στη Rados Dental Clinic μπορούμε να σας χαρίσουμε ένα όμορφο λευκό χαμόγελο με μία σύντομη και ταυτόχρονα ασφαλή διαδικασία.

Τα πλεονεκτήματα της λεύκανσης είναι κυρίως η βελτίωση της αισθητικής του στόματός σας. Μέσω της λεύκανσης αποκτάτε ένα νεανικό κατάλευκο χαμόγελο και επανακτάτε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Η αφαίρεση χρωστικών και δυσχρωμιών από τα δόντια με τεχνητό τρόπο προκειμένου τα δόντια να επανέλθουν σε ένα φυσικό, λαμπερό λευκό αποκαλείται λεύκανση δοντιών.

Η λεύκανση γίνεται συνήθως στο ιατρείο αλλά και στο σπίτι αφού προηγηθεί προετοιμασία των δοντιών στο ιατρείο, και έχει αποτέλεσμα μόνο σε φυσικά δόντια και όχι σε τεχνητές αποκαταστάσεις, όπως όψεις, στεφάνες ρητίνης ή πορσελάνης.

Τα υλικά με τα οποία επιτυγχάνεται είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των δοντιών και του ατόμου και η μέθοδος χαρακτηρίζεται σχεδόν ανώδυνη, με μία μικρή ευαισθησία –ενόχληση όσες μέρες διαρκεί η διαδικασία της λεύκανσης, η οποία υποχωρεί αμέσως μετά.

Η λεύκανση διαχωρίζεται σε δύο κύριες μεθόδους:

Λεύκανση στο Ιατρείο

Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική μέθοδο, η οποία γίνεται στο ιατρείο σε μόλις 45 λεπτά με τη χρήση ειδικού μηχανήματος. Το RadosDentalClinic διαθέτει το διεθνώς αναγνωρισμένο μηχάνημα λεύκανσης ZOOM2, το οποίο προστατεύει το σμάλτο των δοντιών και λευκαίνει το αρχικό χρώμα τους έως και πέντε χρωματικούς τόνους.

Ο οδοντίατρος απομονώνει προσεκτικά τους μαλακούς ιστούς (ούλα και χείλη) ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το υλικό λεύκανσης και αμέσως μετά τοποθετεί το υλικό λεύκανσης πάνω στα δόντια για 15 λεπτά και ξεκινά την επίδραση της λάμπας λεύκανσης του ZOOM2. Έπειτα από τα 15 λεπτά, επανατοποθετείται υλικό λεύκανσης το οποίο «ενεργοποιείται» εκ νέου με τη βοήθεια της λάμπας.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνολικά για 3 με 4 κύκλους των 15 λεπτών ο καθένας έως ότου ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι έχει επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο γιατρός τοποθετεί στον ασθενή ειδικά διαφανή ναρθηκάκια με υλικό απευαισθητοποίησης και ενυδάτωσης των δοντιών, τα οποία πρέπει να παραμείνουν στα δόντια για 1 με 2 ώρες.

Εάν ο ασθενής το επιθυμεί και με τη σύμφωνη γνώμη του οδοντίατρου, μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι για ένα με δύο βράδια, ανανεώνοντας το αποτέλεσμα, όποτε κρίνεται αναγκαίο. Ο συνδυασμός της λεύκανσης στο ιατρείο και της συντήρησης και ανανέωσης της διαδικασίας στο σπίτι θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός σε βάθος χρόνου.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ ποικίλει και ανάλογα με τις καθημερινές συνήθειες του ατόμου, όπως το κάπνισμα, ή κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, κ.ά.. Για να επιμηκυνθεί η διάρκεια του αποτελέσματος θα πρέπει να γίνονται συχνοί καθαρισμοί των δοντιών –ανά 6 μήνες –και ανά 4 με 6 μήνες να επαναλαμβάνει τη διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι για 1 με 2 μέρες.

Ιατρική Συμβουλή: Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων λεύκανσης που διατίθενται για χρήση στο σπίτι. Η λεύκανση αποτελεί μία πλήρως οδοντιατρική διαδικασία και θα πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό την επίβλεψη του ειδικού επιστήμονα. Λανθασμένη χρήση της μεθόδου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως η καταπόνηση των ούλων, η υπερευαισθησία των δοντιών κ.ά.

Όψεις Πορσελάνης

Η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τη φωτεινότητα του χαμόγελού τους ή να αποκαταστήσουν ανομοιογένειες όπως σπασίματα, κίτρινες και σκούρες κηλίδες, προβλήματα μορφολογίας, έλλειψη στιλπνότητας κ.ά.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνονται; Υπάρχουν αντενδείξεις;

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λύση εκλογής σε αρκετές περιπτώσεις όπως :

  • σε αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια,
  • σε δόντια με πολλά σφραγίσματα τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση,
  • σε αποχρωματισμένα δόντια,
  • σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία),
  • - σε περιπτώσεις που το απόλυτα αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα είναι η κύρια απαίτηση του ασθενούς,
  • - σε περιπτώσεις που ο ασθενής επιθυμεί μόνιμο και αναλλοίωτο εκθαμβωτικό λευκό χαμόγελο!

Δυστυχώς οι όψεις πορσελάνης αντενδείκνυται σε ασθενείς με βρυγμό, με περιοδοντικά προβλήματα – ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα -, με έξεις όπως δάγκωμα στυλό και τέλος όταν τα δόντια είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τις όψεις πορσελάνης;

Η Rados Dental Clinic, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία του επιστημονικού της προσωπικού μπορεί να σας προσφέρει άριστα αποτελέσματα, σε μικρό χρονικό διάστημα και με την απαιτούμενη ασφάλεια που επιζητάτε σε κάθε οδοντιατρική μέθοδο.

Αρχικά γίνεται επιλογή των δοντιών που θα υποδεχτούν τις όψεις πορσελάνης. Η εν λόγω επιλογή είναι μία διαδικασία που προσμετρά τις ανάγκες της οδοντοστοιχίας σας σε συνδυασμό με την αισθητική ανάλυση του προσώπου καθώς και τις ατομικές σας επιθυμίες. Για τη διαδικασία απαιτείται ελάχιστος εκτροχιασμός της προστομιακής επιφάνειας των δοντιών επιτυγχάνοντας έτσι την προστασία της φυσικής σας οδοντοστοιχίας.

Αρχικά ο οδοντίατρος θα πάρει ένα αποτύπωμα των δοντιών για να δημιουργήσει ένα γύψινο ομοίωμά τους. Πάνω σ’αυτό θα σχεδιαστεί το νέο σας χαμόγελο (smile design) με διαγνωστικό κέρωμα (mock up) και αποφασίζουμε το επιθυμητό σχήμα των δοντιών! Στο επόμενο ραντεβού αφαιρείται ένα πολύ λεπτό στρώμα αδαμαντίνης (σμάλτο), συνήθως 0,5 χιλιοστών, διαλέγουμε το επιθυμητό χρώμα των δοντιών και παίρνουμε ένα αποτύπωμα των ελαφρά τροχισμένων δοντιών, το οποίο στέλνεται στο εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Σε λίγες μέρες θα έχετε ένα καινούριο, αστραφτερό χαμόγελο!

Οι όψεις συγκολλούνται με χημικό τρόπο στις προστομιακές επιφάνειες των προσθίων δοντιών. Οι όψεις κρίνονται αναγκαίες για την αισθητική αναβάθμιση των προσθίων δοντιών με σκούρο χρώμα, με κακή διευθέτηση (στραβά δόντια), δόντια σπασμένα ή άλλα αισθητικά προβλήματα.

Πονάει η διαδικασία τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

Καμία διαδικασία στο ιατρείο μας δεν είναι επίπονη, αφού πάντα γίνεται η απαραίτητη αναισθησία έτσι ώστε να μην αισθανθείτε το παραμικρό. Επιπλέον, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη επειδή η αφαίρεση οδοντικής ουσίας είναι πολύ συντηρητική.

Θέλω να λευκάνω τα δόντια μου, γιατί να προτιμήσω τις όψεις από την λεύκανση;

Το αν θα προτιμήσετε την λεύκανση των δοντιών σας ή όχι θα σας το απαντήσει ο οδοντίατρός σας αφού σας εξετάσει από κοντά. Γενικότερα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η λεύκανση δεν μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις στις οποίες η λεύκανση δεν μπορεί να βοηθήσει και τις οποίες μπορούμε να σας τις εξηγήσουμε σε ένα διαγνωστικό ραντεβού.

Έχω στραβά δόντια μπορούν οι όψεις να με βοηθήσουν;

Εξαρτάται από το πόσο στραβά είναι τα δόντια σας και «πόσο θέλετε» να τα ισιώσετε. Μικροσυνωστισμοί και μικρές αποκλίσεις από το οδοντικό τόξο μπορούν να διορθωθούν με όψεις αλλά και με τα «διάφανα σιδεράκια». Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο αυθαίρετα. Ένα διαγνωστικό ραντεβού μαζί μας θα σας λύσει κάθε απορία.

Μπορούν οι όψεις να μπουν χωρίς καθόλου τρόχισμα στα δόντια;

Ναι αν πρόκειται για περιστατικό στο οποίο θέλουμε να εξαλείψουμε τα κενά μεταξύ των δοντιών (αραιοδοντία) , εάν ο ασθενής έχει μικρά δόντια ( νανοδοντία) και θέλει να τα μεγαλώσει, εάν θέλει να αλλάξει το χρώμα των δοντιών.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των όψεων;

Η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη. Σε γενικές γραμμές πάντως, για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του συνιστάται σε αυτούς που τις έχουν :να αποφεύγουν να μασούν σκληρές τροφές όπως π.χ. κρέας με κόκαλα, ξηρούς καρπούς, παγάκια κλπ.να τηρούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όψεις πορσελάνης διαρκούν αρκετά χρόνια, συνήθως 10-15.

Ιατρική Συμβουλή: Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος αλλά και ο περιορισμός ουσιών που προκαλούν χρώση επιβραδύνει την αλλοίωση των όψεων πορσελάνης επιμηκύνοντας παράλληλα το αστραφτερό σας χαμόγελο!