Προσθετική Οδοντιατρική

Κινητή Προσθετική

Οι μερικές οδοντοστοιχίες ή μηχανάκια είναι κινητές προσθετικές εργασίες που αντικαθιστούν τα ελλείποντα δόντια και στηρίζονται σε στεφάνες με ειδικούς συνδέσμους ακριβείας ,σε μεταλλικά άγκιστρα ή σε τηλεσκοπικές στεφάνες.

Οι σύνδεσμοι ακριβείας τοποθετούνται μόνο σε δόντια που δεν έχουν καθόλου κινητικότητα, ενώ συνήθως τοποθετούνται στεφάνες σε τουλάχιστον δύο διπλανά δόντια (εφόσον υπάρχουν) για τη στήριξη τους. Αποτελούνται από δύο τμήματα (αρσενικό-θηλυκό), από τα οποία το ένα ενσωματώνεται στη μερική οδοντοστοιχία και το άλλο στις στεφάνες,προσφέροντας σταθερότητα και συγκράτηση.Tα μεταλλικά άγκιστρα είναι ακόμη ένας τρόπος συγκράτησης μερικών οδοντοστοιχιών επάνω στα δόντια και αποτελούν την οικονομική εναλλακτική των συνδέσμων ακριβείας.

Τα άγκιστρα είναι τα μεταλλικά εξαρτήματα που συνηθίζουμε να βλέπουμε μέσα σε στόματα ατόμων με μερική οδοντοστοιχία.

Ακίνητη Προσθετική

Ολοκεραμικές Στεφάνες (Θήκες)

Οι ολοκεραμικές στεφάνες, ή αλλιώς ολοκεραμικές θήκες, κατασκευάζονται από έναν πορσελάνινο σκελετό, ο οποίος καλύπτεται με ειδικό κεραμικό υλικό. Η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει φυσικότητα και άψογη αισθητική απόδοση. Οι ολοκεραμικές στεφάνες μπορούν κάλλιστα να μιμηθούν τον ιριδισμό και τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού.


Γέφυρες δοντιών

Οι γέφυρες αποτελούν μία μη κινητή προσθετική εργασία, η οποία στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον γειτονικά φυσικά δόντια, αντικαθιστώντας ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν.

Το πλεονέκτημα των γεφυρών είναι ότι παραμένουν προσκολλημένες στα φυσικά δόντια και χαρίζουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, διότι δε διακρίνονται καθόλου από τα φυσικά δόντια.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε τρόχισμα των φυσικών δοντιών που θα χρησιμοποιούνταν ως στηρίγματα. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί το μειονέκτημα αυτό.

Ένθετα και επένθετα

Λειτουργούν σαν σφραγίσματα αλλά δημιουργούνται εργαστηριακά κατόπιν αποτυπώματος για να καλύψουν μεγαλύτερες κοιλότητες απ’ ό,τι καλύπτουν τα συνήθη σφραγίσματα Δημιουργούνται κυρίως για τις ανάγκες προγομφίων και γομφίων. Είναι, δηλαδή, το συμπληρωματικό κομμάτι του δοντιού που λείπει, παρασκευασμένο στο εργαστήριο, ώστε να έχει βελτιωμένες μηχανικές και αισθητικές ιδιότητες. Επικολλάται εν συνεχεία στο δόντι, αποτελώντας μια ελάχιστα επεμβατική λύση.