Παιδοδοντία

Η παιδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την παρακολούθηση της στοματικής υγείας και την αντιμετώπιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με αναπηρία.

Η σημαντικότερη προσφορά του παιδοδοντίατρου είναι η σωστή προσέγγιση του παιδιού, ώστε να το βοηθήσει να απαλλαγεί από τον φόβο και το άγχος της οδοντιατρικής επίσκεψης και να συνεργαστεί αρμονικά μαζί του.

Ποια είναι η σημασία των νεογιλών (πρώτων) δοντιών του παιδιού;

Τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα. Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα τόσο για τη μάσηση της τροφής όσο και για την ομιλία. Επιπλέον διατηρούν το χώρο για τα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν, συμβάλλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου και διαμορφώνουν ένα όμορφο χαμόγελο.

Τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν φλεγμονές και αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο τα βοηθά να έχουν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους.

Στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση της στοματικής υγείας των παιδιών ηλικίας 3,5 ετών και άνω. Δίνουμε σημασία τόσο στην πρόληψη όσο και στην απόκτηση σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής και διατροφής.

Συγκεκριμένα αναλαμβάνουμε:

 

Φθορίωση

Συνιστάται συνήθως να γίνεται κάθε 6 μήνες στο ιατρείο. Η συχνότητα φθοριώσεων είναι εξατομικευμένη για το κάθε παιδί και εξαρτάται από τον κίνδυνο τερηδονικής προσβολής του κάθε παιδιού. Με την τοπική εφαρμογή φθορίου πετυχαίνουμε την επανασβεστίωση των δοντιών, δηλαδή συμβάλλουμε στην αποκατάσταση κάποιας μικρής τερηδονικής βλάβης που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, χωρίς τη χρήση τροχού, καθώς επίσης ισχυροποιούμε το υλικό της εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού απέναντι στην τερηδόνα. Αν η βλάβη προχωρήσει σε επόμενο στάδιο, χρειάζεται να γίνει σφράγισμα για να αναχαιτιστεί η τερηδόνα.

Καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants)

Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες) εμφανίζονται στο στόμα των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών και δεν αλλάζουν ξανά. Για αυτό το λόγο συνίσταται να προστατεύουμε αυτά τα σημαντικά δόντια με ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης (το υλικό των “λευκών” σφραγισμάτων), το οποίο καλύπτει τις αύλακες και τα βοθρία του δοντιού, όλες δηλαδή τις επιφάνειες όπου παγιδεύονται οι τροφές και ξεκινάει η τερηδόνα. Είναι μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη για το παιδί διαδικασία, που γίνεται χωρίς τη χρήση τροχού και παρέχει σημαντική προστασία στα μόνιμα δόντια.